2010. szeptember 14., kedd

Könyvtár #2

Aztán van a bölcsészlány, aki valószínűtlenül vékony, mikrokordnadrágot és kockás inget vagy népies jellegű blúzfélét visel, szőke vagy szürke haja van, de mindenképpen fakó színű. Vizenyős a szeme alatta hatalmas kék karikákkal, átütnek rajta a hajszálerek, és az egész lénye szinte átlátszó. Borzasztó kétségbeesetten tud nézni. Szöges ellentéte a korábban emlegetett nyakkendős entellektüelnek, mert ő viszont mindentől megrémül, ha hangosabban kattan a tolla, ha leejt valamit, ha megkordul a gyomra. (Mert az korog, hiszen nem eszik semmit, ugyanis minden feladat akkora mennyiségű stresszel tölti el, hogy egy falatot sem képes lenyomni a torkán.)

Iszonyú vastag enciklopédiákkal veszi körbe magát, és persze szótárakkal, kétségbeesett fejcsóválással és könnyes szemmel olvassa őket. Gyöngybetűkkel jegyzetel, tollal, aztán amikor a könyvtárőr odamegy hozzá, hogy tollat itt nem használunk, akkor majd térdre esik, úgy kér bocsánatot a főbenjáró vétekért.
Halál ideges mindentől: ha nem jó könyvet kért ki, vagy ha túl sokat kell várnia. Az egész munkáját szenvedésként éli meg, borzalmas kínokat áll ki, csak gyűlnek és gyűlnek a könnyek a szemében. Igyekszik a lehető legészrevétlenebb maradni, de a körülötte vibráló feszültségtől nem lehet nem ránézni és azt fontolgatni, hogy mikor kell mentőt hívni hozzá.

Kimegy ebédelni, előveszi az otthonról hozott kis diétás rizsét (mert nehogy már a büfében költsön holmi szénhidrátokra), és úgy eszik, mint egy egér, minden falatot harmincszor megrágva, és közben ijedten nézeget körbe-körbe, hogy jaj, megy az ideje. Ha valaki ránéz, mosolyogni próbál, de a vizenyős-könnyes tekintete mögül csak egy bocsánatkérő (és elég ijesztő) grimasz tud előbújni.

Igazából szánalomra méltó, de tudjuk, hogy ha megsajnáljuk, az csak annál rosszabb. Úgyhogy nála sincs más megoldás, mint a pofánverés.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése