2010. augusztus 1., vasárnap

Óvodai alapok

Na, hát nagyon örülök, hogy Hoffmann Rózsa megnyugtatott, hogy óvodás korú gyermekemet ezentúl (!) a nemének megfelelően fogják nevelni. Annak meg még jobban örülök, hogy H. R. figyelembe veszi, sőt tekintettel van az érintettek szövegértési képességeire, amikor is azt mondja, hogy az ominózus mondat [„az óvodai nevelés gyermekközpontú, befogadó, ennek megfelelően a gyermeki személyiség kibontakoztatására törekszik, biztosítva minden gyerek számára az egyenlő hozzáférést, tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését, elősegíti a nemek társadalmi egyenjogúságával kapcsolatos előítéletek lebontását”] azért kellett, hogy kikerüljön az óvodai alapprogramból, mert 'a szövegkörnyezetből a legtöbben azt olvasták ki', hogy ez azt jelenti, ezentúl lányos fiúkat és fiús lányokat nevelnek majd az óvodákban.

Az valóban, senkit ne zavarjon, hogy a nemi sztereotípia meg a nemi szerep közel sem ugyanaz, és hogy ennek meg nem értése elég visszás tanúsítvány, hát, hogy a civil olvasók képességeiről, az még hagyján, de itt egy oktatási államtitkárról, egy diplomás pedagógusról beszélünk, kérem. Na persze, ő lehet, hogy érti, de hát ez a szent magyar polgári akarat. Fiúkból fiút, lányokból lányt. El is képzelem mondjuk, ahogy kormánypárti óvónénik ezentúl rászólnak Timikére, mert ő mondjuk focizni szeretne...

A hülyeség folytatódik. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének szóvivője (egyáltalán, kíváncsi lennék hány gyerek/családtól lehet ide jelentkezni, mondjuk öt?) azt mondja, üdvözli a döntést, mert súlyos mentális zavarokat okoz az, ha egy nő férfiként próbál érvényesülni, egy férfi pedig elbizonytalanodik a szerepét illetően. Milyen szerep? Mi az ma, hogy szerep? Egyébként ezt is elképzelem, hogy a papa ül otthon sörrel a kezében, előtte a meccs, majd hirtelen egyszer csak azt gondolja: "úristen, lehet, hogy már nem vagyok férfi?!!"

És még fokozható. Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (!): azok az országok, ahol a nemek egyenlőbbek, több gyerek születik. Idézet vége. Igen, gondoljunk csak az iszlám országokra vagy Afrikára. Vagy a Gázai övezetre, ahonnan nemrég cenzúrázták a női fehérneműüzletek választékát. És ezek védik az én érdekeimet, na köszi.
A többi magvas gondolatot el lehet olvasni itt.

Nem arról van szó csak, hogy mik történnek itt. Hanem arról, hogy már megint alapvető kompetenciás készségekkel van a probléma, és a konzervatív népakarat olyan tartalmakat tesz bizonyos (jól vagy rosszul) megfogalmazott sorok mögé, amik köszönő viszonyban sincsenek a valósággal, ezt pedig az oktatási államtitkár legitimálja. Olvasásleckéket mindenkinek. És azt már mondani sem merem, hogy némi gender tanulmányok sem ártanának.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése