2010. augusztus 18., szerda

Néhány...

... ideges és nem túl jó kép a Sohóról és a Chinatownról. Az előbbi ugye egy szórakozónegyed tele klubbal meg sztriptízbárral meg színházzal, ami a Piccadilly Circus-ről nyílik (a nagy SANYO feliratról felismerhető útkereszteződés és tér, komolyan, időbe telt, mire rájöttem, hogy ezeket hívják circus-nek).
Igen, felettébb érdekes, de egyáltalán nem aptipikus, hogy a 16. század óta a színházkultúra egyik európai fővárosában területileg egy helyen vannak a kupik és a színházak, akárcsak a késő középkorban és a reneszánszban, csak akkor épphogy a Temze másik oldalán, a városon kívül... Ezzel összefüggésben nem véletlen ugyebár, hogy a színésznőket, de a színészeket még ma is a kurvákkal asszociálják bizonyos értelmezések. Ezek öröktől létező és izgalmas sztereotípiák, amiknek köze van a magamutogatás, az "átváltozás", a "festett kép csodálatának" puritán-egyházi ellenzésével, ahol a színház gyakran, mint a "sátán zsinagógája" (ráadásul!) jelenik meg. Jó kis téma, lehetne írni erről egy város(rész)építészet-elemző tanulmányt írni, de hát nem írhatok meg mindent én, meg főleg mikor.
Az utóbbi a Chinatown, amit nagyobbnak, egy komplett kínai negyednek saccoltam, de tulajdonképpen csak egy utca az egész, és nincs is semmi érdekesség, főleg csak kínai éttermek, büfék meg bazárok, ahol sok piros kis kínai giccstárgy kapható.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése