2010. február 1., hétfő

Imposztorok

Amikor apu – térdnél megroggyant mackónadrágjában – a tévé előtt ágál, és úgy szidalmazza az okostojásokat, hogy kiloccsan a söre, nem is tudja: az igazság közelebb jár hozzá, mint sejteni lenne képes. Ez a könyv nagy elégtétel lenne a surmóknak, ha olvasnának könyveket, mert bizonyítva látnák igazukat, miszerint a értelmiségiek is csak olyan emberek, mint ők, csak többet tanultak, de az meg nem ér semmit
(Para-Kovács Imre az Intellektuális imposztorok c. könyvről).

A látszatok korát éljük. Nem tudom pontosan -- illetve ha utánagondolnék, biztos tudnám -- hogy ez a 17-18. századból maradt-e ránk, vagy magunk vagyunk olyan tehetségesek, hogy újra és újra profi módra kitermeljük a magunk kis látványszínházát - magunknak.

Smúz, álarcok, tettetés, mintha-játék. Zseniális.

Fantasztikusan tudunk úgy tenni, mintha mondjuk dolgoznánk, miközben hetet-havat hordunk össze. Hangzatos nagy gondolatokat tudunk kitalálni és retorizálni, miközben a lényeg épphogy csak egy tőmondat, vagy még annyi sem. Kidíszítjük az otthonunkat, felcicomázzuk a karácsonyfánkat, magunkra pakoljuk a sminket, tetováljuk a mosolyt. Megtévesztő.

Elképesztően tudunk úgy is tenni, mintha értenénk dolgokhoz. Mintha okosak és kompetensek lennénk. Nem kell hozzá semmi mást tenni, mint a megfelelő szavakkal a megfelelő körítéssel és a megfelelő kosztümben prezentálni, amit mondani akarunk. Jó játék, nem mondom. Szinte mindenki átverhető, hiszen az orránál tovább szinte senki sem néz, mindenki a pózokat kedveli és csak azt figyeli, hogy bele tud-e az ember helyezkedni az adott szituáció kód- és elvárásrendszerébe.

Vannak azonban páran, akik ezt tudatosan művelik, mintegy megcsúfolva az egész rendszert. Ők az igazi imposztorok. A körülöttük lévő közönséget gúnyolják és teszik nevetségessé úgy, hogy a saját módszereikkel szembesítik őket. Eszköztáruk szándékosan, de ugyanolyan tökéletesen közhelyes, csak a szemük csillogása más - az igazi. Jelenlétük maga az irónia, produkciójuk szégyenbe ejtő. Lenne -- ha lenne bárki is, aki észrevenné és elszégyellné magát.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése