2010. február 22., hétfő

Love story

Csodák márpedig vannak. Na, nem nálunk, embereknél, mi túl sokat kombinálunk és túl kevéssé hallgatunk az ösztöneinkre.

Történt ugye, hogy befogadtuk az ideiglenesen az USÁ-ba költözött Z-család papagájait. Meséltem, hogy Diócica három napig az erkélyen virrasztott vigyázzállásban a ketrecet szuggerálva, és nem volt hajlandó aludni. Talán azt is említettem, hogy mi sem tudtunk aludni, mert a papeszok az első hajnali napsugárral keltek és világgá rikoltották az új nap új kezdetét. A humanista láng- és Szent Ferenc lelkű kisebbikünk nyári családrajzára rárajzolta a két madarat is - a macska mellé. Hiába, az ő szívében megfér együtt bogár, virág, madár, és mindenfajta szabálytalan teremtmény, még ha csak ideiglenesen lakik is nálunk.

A papagájok négy-öt nap után aztán leköltöztek J. mamához, mert nem kockáztattuk a macska-madár konfliktust, és mert gondoltuk a falusi levegő és egy harmadik sárgahasú csőrös társasága jót tesz majd nekik. Be is költöztek a koedukált ketrecbe Lóri mellé. Két fiú egy lány, női szempontból ideális felállás.
Talán azt is mondtam, hogy a kékhasú lánypapagáj hasán hatalmas, ismeretlen eredetű daganat volt, amiről meg voltunk győződve, hogy tumor - habár a viselkedésén és lelekesedésén mindez nem látszott. Jó nagy tumor, még a toll is megkopott azon a helyen.

A papeszok nyáron és ősz elején az eresz alatt laktak, télre beköltöztek a konyhába. Karácsonykor, J. mamát meglátogatva csak azt láttuk, hogy a kékhasú pocakjáról eltűnt a tumor... A falusi levegő és a stresszmentes élet, ugye.

Aztán a múlt heti látogatás alkalmával óriási meglepetés várt: a kis kékhasú letojt. Hét kis tojást pottyantott a koedukált ketrec egyik sarkába! A kicsik és anyukájuk jól van, az egyik már ki is kelt, csupasz, körömnyi, csukott szemű kis poronty hatalmas méltatlankodó csipogással. A másik hat még vár a sorára.

A már megszületett kicsire apukája és anyukája közösen vigyáznak főleg, ha idegen hang hallatszik a helyiségben. Lóri, a papagájhárem másik tagja kicsit most kiszorult az édeshármasból.

Kérdeztem, melyik lehet a papa, J. mama azt mondta, hogy biztosan a kékhasú eredeti párja, hiszen együtt vigyáznak az utódokra, másrészt pedig Lóri hullámospapagáj, a kékhasúék pedig törpék. Úgyhogy az történt, hogy ki tudja milyen körülmények hatására fellángolt a házastársi szerelem, ez nem is vitás.

Talán a falusi idill, a természet közelsége, a stresszmentes élet, a szeretetteljes légkör - de lehet, hogy a harmadik, a vetélytárs jelenléte ébresztették fel a rég elhalványult érzéseket és a mélyre temetett szenvedélyt. Ah!
Azért, emberek, ez gyönyörű. És mindez ebben a hosszúra nyúlt télben, holott sehol egy napsugár. Míg mi, emberek folyton a mentségeket keressük, duplikáljuk a depressziónkat, érzelmi impotenciánkat odavagdossuk egymás fejéhez, ezek a papagájok vígan döngetnek, hát nincs igazuk? Példaadó, komolyan. Éljen a madárszerelem, nincs oda a remény, a világ meg van mentve!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése