2010. december 31., péntek

Tisztelt NMHH!

Az NMHH vizsgálatot indított a Tilos Rádió ellen, mert ez év szeptemberében este hat óra előtt pár perccel előzetes figyelmeztetés nélkül lejátszották Ice-T It's On című számát, aminek szókimondó szövege szerintük káros hatással lehet a fiatalok lelki fejlődésére.

Ennek analógiájára javasoljuk az NMHH-nak a következő művek betiltását és/vagy korhatárosság tételét és/vagy médiából való kitiltását (hisz, mint tudjuk, saját otthonában és kis színházában mindenki azzal kefél kísérletezik, akivel és amivel akar) hasonlóan káros, erkölcsromboló mivoltuk miatt.

1) Gustave Flaubert: Bovaryné
Nem elég, hogy egy fűvel-fával háló könnyelmű és ledér nőről szól, ebben a regényben található a világirodalom valószínűleg leghosszabb szexjelenete. A regény véleményünk szerint súlyosan veszélyezteti a társadalom alappilléreként funkcionáló családmodell szentségét és sérthetetlenségét.

2) Bertolt Brecht: Koldusopera
Mindenki lop, csal, kurvázik és hazudik. A végén ráadásul megússzák. Tűrhetetlen, semmilyen szinten nem szolgálja az ifjúság lelki fejlődését.

3) Denis Diderot: Az apáca
Leszbikus fertő. Az azonos neműek közti testi viszony propagálja. Megcsúfolja a szent keresztény-katolikus értékeket és a házasság intézményét és azokat a tradicionális értékeket és szerepet, amire egy nő születésénél fogva hivatott.

4) Petőfi Sándor: János vitéz
Hiteltelen képet vetít az ifjúság elé, miszerint a való élet problémái (szegénység, csonka család, kiszolgáltatottság, nevelőszülőkkel való rossz viszony) álmodozással, tündérekbe és óriásokba való hittel, csodákban való reménykedéssel lehet megoldani. Ne vágyakozzunk Tündérországbeli királyságra, a problémákat itt és most kemény munkával kell megoldani.

5) Madách Imre: Az ember tragédiája
Ádám öngyilkossági szándéka egyértelműen negatív példa az ifjúság számára. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a szerző ezt a dehonesztáló cselekedetet az első bibliai emberpár férfi tagjára dramatizálja - holott, mint tudjuk, a bűn és a gyarlóság eredője a nő, aki nem tudott ellenállni a Sátán kísértésének.

6) Baudelaire-, Verlaine- és Rimbaud összes
Költeményeik (ha egyáltalán annak nevezhetőek) direkt és indirekt módon is a tudatmódosító szerek használatát propagálják.

7) Ady Endre: A Sion-hegy alatt
Az "Isten-szag" kifejezés egyértelműen undort keltő, gusztustalan, ami az Atya képét a legtöbb kulturált magyar városban már a margináliákra száműzött hajléktalan populációval asszociálja.

8) J. D. Salinger: Zabhegyező
A lumpen, semmittevő, nihilista életformát népszerűsíti a nagyobb, emelkedettebb célokra érdemes magyar ifjúság körében.

9) Helen Fielding: Bridget Jones naplója
Egyrészt a magyar írók és költők által közkinccsé tett értékes és világhírű irodalmi bőségszaru mellett semmi szükségünk nyugati, imperialista ponyvaregényekre, másrészt ez a fércmű a "szinglihordák" Bibliája útikalauza, amiben a főszereplő nemcsak hogy haszontalan tagja a társadalomnak, de a nemesebb társadalmi célok helyett a gyarló érzelmeket, élvezeteket hajszolja.

10) Stan Lee - Steve Ditko: Pókember (képregény és film)
Az eksztázisban (a csuklójából) fehér, ragacsos váladékot szanaszét spriccelő mutáns nyílt szexuális allúzió, másrészt életében csakis a könnyen jött hírnevet kergeti. A szuperhős-narratívák pedig, különben is, a valósággal teljesen megtévesztő módon ellentétesek.1


1 Ezt az ide illő poént a tegnap esti Showder Klubban hallottam az egyik stand-upostól, akinek méltatlanul elfelejtettem a nevét azóta. Mihelyst kiderítem, korrigálok.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése