2010. december 3., péntek

Legitim

Csak most volt időm végignézni a heti közéletit, hát ez valami hihetetlen. És egyre abszurdabb. Részemről le a kalappal azok előtt, akik időt, energiát, szót, hangerőt nem sajnálva igyekeznek tartani a frontot  hektoliterszám ömlő szenny ellenében.

Csak az nem fér a fejembe, hogy magukat nemzeti kultúramentőnek tartó paprikajancsik miért nem tájékozódnak legalább alapszinten a nemzeti színművek nemzeti hőseinek nemzeti neveiről. Hogy vajon a sorozatos égések után (vö. Juliska - Iluska, németalföldi - havasalföldi) legalább egy szemernyit elönti-e őket a szégyen pírja, vagy pedig továbbra is igyekeznek a feketére rábizonyítani, hogy kérem, minden látszat ellenére az bizony fehér... Valószínűleg a bőr leégne a képemről, ha kiderülne, hogy az általam kardoskodva képviselt izé még alapjaiban sincs megtámogatva tájékozottsággal, intellektussal, hogy az ízlésességről és a szalonképességről ne is beszéljünk.

Egyébként meg mélységesen fel vagyok háborodva azon is, hogy esztétikai szempontok helyett (ó, mit is várok el!) vélt vagy valós szexuális orientáció alapján lehet ítélkezni alkotó emberek fölött; vajon mi következhet még ezután, nyilván az, hogy nő ne legyen honanya, menjen inkább haza főzni. Csodálom, hogy Morvai Krisztina még a helyén van. A mellékelt videó egyébként remekül szemléltetni, hogyan formál véleményt az egyszeri ember, amikor fel van izzítva ("Látta?" "Nem." "Ismeri?" "Nem igazán." stb.), de mit is csodálkozunk ezen, amikor maga Novák Előd felkent népvezér is minősíthetetlen stílusban, gyomorból üvöltözik.

Ki ez a Novák Előd? Ki ez a fickó, akit még saját elpajtása is felpofoz a bíróság folyosóján? Vajon milyen lelkiállapotban áll ki szónokolni a Nemzeti Színháznál, illetve milyen érzésekkel megy le a pulpitusról? Vannak-e egyáltalán érzései (és milyen borzalmas, hogy ezt képes vagyok elvitatni tőle...)?
És ha egyszer lesznek mondjuk gyerekei (nem tudom, vannak-e), akkor hogyan magyarázza meg nekik a saját alpári bélféregségét, miután azok mondjuk végignézték őt a tévében?

Sajnos úgy látom, hogy ezeket a kis Novák-féle nímandokat gond nélkül legitimálja a magasabb politikai körök pofátlansága, kulturálatlansága és hazugságai. És mint valami szép, összefüggő rendszer, minden hasonlóan igénytelen politikai megnyilvánulás igazolja és engedélyezi a kisember számára is a véglényként viselkedést. Már a saját mikrokörnyezetemben is látom a jeleket... Nagyon szomorú.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése