2010. május 27., csütörtök

Communitas

Aki olvasott már Victor Turnert vagy Csíkszentmihályi Mihályt, az tudja mi a flow meg a communitas. Az egyik valamiféle örömteli, átszellemült állapotot jelent, amit az ember cselekvés közben él meg, a másik pedig egy olyasfajta közösségi forma, amit a megélt élmény kovácsol össze és tesz egyenrangúvá a rituális folyamatban.

A pécsi EKF kapcsán sok szó esett és esik arról, hogy a programsorozat tud-e ilyesfajta élményt nyújtani a lakóinak és az idelátogató vendégeknek, illetve hogy a város tud-e olyan kulturális térként funkcionálni, ami minderre lehetőséget ad.

Hát, a választ nem tudom.
Jelenleg az egyetlen objektíve (?) összehasonlítható dolog, amit említhetnék, az két különböző nagyvárosban megtapasztalt vásár és fesztivál hangulata, látogatottsága, kínálata, körítése és interpretációja. Az egyik helyen a néptelen utcák és üres árusok, a másikon az utcákon mászkáló emberek kisugárzása. Az egyiken a tipikus fesztiválközönség (egyetemisták, középiskolások), a másikon sok családos, és még több egyedülálló idős ember, akik az alkalomhoz szépen felöltözve üdvözlik egymást az utcán. Az egyiken a programok fantáziatlansága, csekély választéka és megbízhatatlansága, a másikon egy olyan felhozatal, amiben mindenki megtalálja a kedvére valót, ha akarja, és ahol az amatőr rockbanda koncertjét és a vásári színjátékot is heterogén közönség nézi végig.

Nem tudom racionálisan megmagyarázni, hogy miért vonzódom jobban az Alföldhöz, mint a Dunántúlhoz. Fogalmam sincs, honnan van az az érzésem, hogy errefelé mindenki ideges, feszült, sőt, nem ritkán számító, gonosz és rosszindulatú meg arctalan és pénzhajhász, amott pedig az emberek valahogy nem gázolnak egymás életébe két lábbal, és bár lehet, hogy minden objektív történés (az "ügyek") sokkal lassúbb és komótosabb, de ettől az életritmus is kevésbé feszült tempójú. Lassú víz, ami átfolyik a városon, és ha áthajolsz a betonkorláton, most éppen majdnem beleér a kezed...
Lehet, hogy a vízpart a titka, az hiányzik innen.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése