2013. szeptember 10., kedd

Józsibácsi

Torgyán Józsi bácsitól azt tanultam, ha az ember stresszes munkát végez, vagy egyen, vagy igyon. Én az evést választottam. (Orbán Viktor, Blikk)
Mi ennek a mondatnak az üzenete?

Üzenet 1: Nekem stresszes munkám van, tehát ihatok, ehetek.
Üzenet 2: Olyan vagyok, mint ti, a miniszterelnök is emberből van.
Üzenet 3: Aki nem eszik és nem iszik rendesen, az nem is férfi, sőt, nem is magyar férfi.

Ez csak néhány értelmezés a sok közül. Most arra nem térnék ki, hogy mi lehetett a funkciója annak, hogy Orbán rögtön a lánya lagzija után beül a Blikk-olvasóknak nyilatkozni, de arra sem, hogy mindent mondott a többi Blikk-olvasónak, akik karcosabb dolgokat kérdeztek. Maradjuk csak ennél a mondatnál, mert ez most különösen aktuális abból a szempontból, hogy például az iskolákban -- az infrastruktúrahiány ellenére -- idén még több évfolyamon vezették be a mindennapos testnevelést, vagy hogy a kormány családpolitikája alapvetően azt a felfogást vallja, hogy aki nem érdemli meg, annak az egészségét ne támogassuk. Vagy vegyük ugye például a dohányzásról való leszoktatást, ami szintén népegészségügyi cél.

Mennyivel rosszabb tehát mondjuk a bagózás, mint a mértéktelen pacalzabálás? Arról nem is beszélve, hogy aki eszik, az nagy valószínűséggel iszik is, nem keveset. Jó, tudjuk, "megfontoltan, tervszerű adagokban", persze, a szalonna-vörösbor-füstöltkolbász kombó mellé.

Szóval vajon mit szól a Magyar Kardiológusok Társasága például ahhoz, hogy a miniszterelnök stresszlevezetésként az evést (és az ivást) propagálja? Amikor a szív- és érrendszeri megbetegedések száma így meg úgy?

Persze érteni vélem ezt az ideológiát, Orbán, az igaz magyar családapa testes is, zsíros is, maradi is, urambátyámozó is, sok gyereke van, nem sír az esküvőn, azt az asszonyokra hagyja, cigányzenekart rendel, igazi példakép. Ja, és a focit ki ne hagyjam, ami az apai kötelesség mögött a második, néha kicsit rúgja a bőrt, de csak olyan nagypapásan most már, és csak a pacal után. Szinte látom a képet, ahogy pár év múlva Orbán az unokáját tanítja majd focizni, és ezzel lesz tele a bulvársajtó. Vagy ha lány lesz, akkor fejét ingatva nyilatkozik majd arról, hogy ház az igazi első unoka mégis csak egy fiú lett volna.

Tényleg, nem is értem, ez az Orbán annyira szimpatikus ember volt annak idején. Kinek akar most imponálni? És tényleg azok vannak többségben, akiknek imponálni akar?
Félreértés ne essék, senkinek a túlsúlya nem érdekel, a sajátomon kívül.
A pálinka se gáz, végül is lagzi volt.
Enni én is szeretek.
De az oktatási reformon és a trafikmutyin kívül még ezek a farizeus izék azért tudnak zavarni.



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése