2010. április 30., péntek

A JJ-sztori 1. nap (alternatív beszámoló)

Mottó: "s finom remegések: az erőm" [?]
Érzem én az iróniát abban, hogy harminc fokban az ember végigtalpalja a dimbes-dombos várost a művészetért, meg hogy a három napos EKF-majális felvezetéseként megismerje Pécs bányászmúltját. Abban is érzem a blikkfangot, hogy a nyakamba aggatott GPS-vezérlésű túrán egyrészt úttalan utakon és építkezéseken kell átvágni (aki tudja, aki nem, Pécs az EKF-beruházásoknak köszönhetően kb. egy éve romokban hever), másrészt a séta érint majd minden olyan épületet, aminek homlokzatán megnézhetjük az EKF-lobogót.
A baj azzal van, hogy az iróniát csak én érzem. Sokáig érezhetném, és többed magammal még inkább, csakhogy a a valós helyzet egy az egyhez értelmezést takar. Vagyis: nincs itt semmi csavar, egyszerű a képlet: az ötlet jónak tűnt, de megbukott, az elvárások nem teljesültek, lépjünk tovább.
Délután kettő előtt jópár percig keresem a KK standot, ahonnan a túra indul. Valami csoportos megmozdulásra számítok. De nem, a személyimet letétbe helyezve és 1000 jó magyar forintot kiperkálva nyakamba akasztják a műholdvezérlést, aztán mehetek. A műszeren kék vonal jelzi, merre kell túráznom, és a hozzácsatolt fülhallgatón bányászinterjúkat hallgathatok. -Nék. Az első interjút még hallom, majd egy bányásznóta következik, és a kütyü örökre elhallgat.
Jó, lehet, hogy az én hibám. Bár technikai analfabétának tán nem mondhatom magam, de GPS-t még sosem láttam közelről. Igaz, legendásan rosszul tájékozódom, de van nekem saját itinerem mindig, nem kell a műhold.
Saját itinerem hiányában, a gépre hivatkozva, többször is lesétálok a térképről - ilyenkor kétségbeesve keresem, merre kellene menni. Még az is megfordul a fejemben, hogy visszamegyek a kiindulóponthoz, de aztán nem akarok szégyenben maradni a tizenéves önkéntesek előtt. Lassan-lassan rájövök a gépiesített idegenvezető csínjára-binjára, és hagyom, hogy vezessen.
Igen ám, de a tájékoztató hanganyag nincs sehol. És a beígért látványosságok, képek, események sincsenek. Egyszerűen nem tudom, mit kellene látnom, várom, hogy a túra egyes pontjain installációkba vagy legalább beavatott emberekbe botoljak, ehelyett csak régen látott ismerősök szólítanak meg, én pedig mindenkit lerázok mondván, hogy gépvezérelt túrán veszek részt, koncentrálnom kell.
Végigjárom a várost tehát, és a helyzet iróniáján gondolkodom. Van olyan útszakasz, ahol át sem lehet menni az útmunkálatok miatt. Csak trappolok és trappolok a kátránygőzben, fúrógéplármában, a harminc fokban. Próbálom átélni a művészetet.
Ahogy közeledem a célhoz, egyre inkább sejtem, hogy semmi sem fog történni. Azon gondolkodom, hogyan adjak hangot a kiábrándulásnak, és elképzelem, ahogy a standon majd megkérdezik, hogy tetszett a túra.
Amikor visszaérek, látom, hogy újabb GPS-turisták indulnak el a körre.
És tényleg, kérdezik, hogy tetszett. Diplomatikusan azt mondom (hiszen fiatalok, lelkesek, önkéntesek), hogy hát, nem szólt a hanganyag. És hogy nem tudom, mit kellett volna látnom. Igaz, véletlenül levágtam egy kanyart. Udvariasan szabadkoznak.
Hát, nem tudom. Lejártam a lábam, újra felment a lázam is, maradnék az ironikus értelmezésnél, mert ez az egy értelmezhető számomra (és mert máskülönben azt kellene gondolnom, ez az a fajta performansz, amikor a különlegességre törekvés hülyeségbe fullad). Az, hogy bányásztúrának álcázva jól megmutatták nekünk milyen trutyi a város az EKF-megnyitó után majdnem négy hónappal. Hogy az EKF-zászlókon kívül szinte semmit nem tudunk prezentálni.
(foly. köv.)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése