2009. december 14., hétfő

Tömegközlekedés

Van ugyebár az őrült Tereskovának a Tömegközlekedés című száma, ami körülbelül olyan (mint minden Tereskova), mint ha Galla Miklóst hallgatnánk nőimitátorként.

Az a helyzet, hogy Tereskovának igaza van.

Helyzetünkhöz való viszonyulásunkat remekül mutatja a tömegközlekedési kultúránk. Inkább  belefulladunk egymás szájszagába, semminthogy ablakot nyitnánk a világra. Stabilan tartja magát az a jó magyar szállóige, miszerint "büdösben kevésbé valószínű, hogy megdöglik az ember, mint a hidegben". Dekkolunk az akolmelegben, még a kabátunk zipzárját sem húzzuk le, gyerek, idős, fiatal meghitten ájuldozik az émelyítő bűzben és tespedtségben.

Ha netán bárki ablakot nyit ránk, máris visítozni kezdünk, hogy huzatot kap a szemünk, a fülünk, fejünk; meg hogy "nem az utcának fűtünk, azistenáldjonmeg!". Körbebugyoláljuk magunkat nagy büdös rongyokkal, a nagy büdös életünkkel, a fűtés elveszi a levegőt, bepárásítja a szemüveget, elbódítja az agyat és elálmosítja a szemet. És ami a legfontosabb, ha már régóta bennevagyunk, nem is érezzük büdösnek. Gyöngyözhet a homlokunkon a veríték, akkor sem.

Akinek nem tetszik, távozhat huzatosabb vidékre, mi vagyunk úgyis többen.

A buszvezetők pedig, mint valami villámjogarú istenségek, csak szítják alattunk a poklot buszülést. Alánkgyújtanak, mi pedig megnyugodva, kábulatban csak forrongunk, forrongunk a saját bűzös-savanyú levünkben.

"Szájszag, izzadtságszag, seggszag, hónaljszag - eltipornak. Tömegközlekedés."

És még valami. A sok marha azt hiszi, hogy az autó alternatíva. Pedig dehogy. Ott is száraz, motorolaj- vagy műbőrszagú fűtés van.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése