2011. szeptember 7., szerda

Tanévkezdés-fun #1

Van ez a G. néni, aki egy olyan fajta napközis tanítónéni, aki feszülős fehér farmerban flangál meg fodros blúzban a 30 fokban a flaszteron, a fülében meg nagy ezüst karika fülbevalót hord. Nincsen vele semmi baj, szép erőteljes és határozott orgánuma van, valószínűleg valami low budget továbbképzésen jól megtanulta azt is, hogy a szülővel kedvesen kell viselkedni, meg mosolyogni kell, hogy jó benyomást tegyünk rá.
Aztán majd eltelik néhány tíz év, és pont olyan házsártos, ordibálós, keserű és kiégett és aszott tyúk lesz, mint azok a tanító nénik, akiket itt a kertiben késő délutánonként látni szoktam, amint mennek az éjjelnappaliba a rövid plusz sörért az esti bódulathoz. Persze ha van/lesz egy nem pedagógus, de a versenyszférában dolgozó férje, akkor nem. Akkor majd unatkozó negyvenes lesz, aki fiatalos apukákkal szűri össze a levet napközi után, amikor az ember még nincsen otthon.

Igazából akár sajnálhatnám is, mert az aljamunka jutott neki; napközi negyvenhét gyerekkel, ha jól értem, kombinált tanulószoba egyben, negyedikes, ötödikes, hatodikos, hetedikes korosztállyal. (A hatodikos-hetedikes nem tudom, hogy kerül oda, talán kötelezővé tett tanulószoba vagy felzárkóztatás, de hát ki tudja mit zárkóznak, amikor G. néni -- bár nagyon filigrán és határozott -- persze nem tud egyszerre négy évfolyammal házi feladatot ellenőrizni.)
A napközi G. néninél kettőtől négyig tart, első indoklás szerint azért, mert így szépen lesz idő mindenkinek a házi feladatát ellenőrizni. Második körben nincs indok, mert kiderül, hogy erre egyszerűen nincs személyi kapacitás (ezt a szót ő nem használja, hanem én). Mindegy, előbb eljönni a koedukált napköziből nem lehet, mert "amúgy is nagy volt a túljelentkezés". Addig igenis ott kell játszani a flaszteron vagy éppen punnyadni a harmadik emeleten.

Pár dolog viszont nem világos.
A napközit az alsó tagozatban tudtommal biztosítani kell törvényileg, és most mindegy, hogy délutáni tanórának vagy felügyeletnek hívjuk. Akkor meg hogy jön ide a túljelentkezési ráta? Valamint ha a személyi kapacitás defektes, azaz nem sikerül mindenkit ellenőrizni (ami érthető), plusz a negyedikesek meg a hetedikesek leckemennyisége amúgy sem kompatibilis, szóval aki végzett, az csak unatkozik...
... szóval akkor miért kell a negyedikest naponta azzal lelki nyomás alá helyezni, minden józan ész ellenére, hogy próbálja meg elintézni, hogy minden nap négyig maradjon (jelzem, unatkozni...)? Vajon ide már leszólt a Rózsa telefonon, hogy kerül amibe kerül, kísérleti jelleggel vezessük be az egész napos iskolát? Esetleg attól tartanak, hogy elfogy a gyerek, és szegény G. néninek még ez a félállás (?) sem jut, és mehet diszpécsernek meg ingatlanügynöknek?
Pedig biztos, hogy jutna, mert egy csomó kölyök csak aludni jár haza, már tíz évesen is. De tényleg. Úgyhogy kultiválni kellene, ha valaki meg nem (csak)...

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése