2010. július 6., kedd

Multikulti

Aki idegen, más országbeli nagyvárosba látogat, az szerintem a kultúrsokkot nem nagyon tudja elkerülni. Nem csak kulturális értelemben, hanem mondjuk a szociális hálót tekintve is akár. Legyünk nagyvonalúak, és tekintsük a kultúra részének a szociális kondíciókat is. Vagy legalább is rokonterületeknek.
London, populációját tekintve nagyon sokszínű, ez nem nagy hír. Más azonban ezt a sokféleséget hallani, olvasni róla, és más élőben megtapasztalni.

Egyrészt mindenki, akivel az ember csak összefut buszon és boltban, más és más nyelven beszél - szerbül, arabul, finnül, és sok más a hallgató számára beazonosíthatatlan nyelven. Néha az az érzésem támad, hogy Londonban senki nem beszél angolul, és a népesség csak bevándorlókból meg turistákból áll. Pedig ez egy szűkített nézőpont nyilván, én például egy muszlimok lakta környéken lakom, de már kétszer hallottam magyarokat is beszélgetni.

A másik dolog a szociális sokféleség. A szegénységnek és a gazdagságnak is olyan extrém példái láthatóak itt, amit otthon az ember kevésbé láthat. Az egyik oldalon szemét, drogos hajléktalanok, a gyereküket rongyos és koszos ruhában járató bevándorlók, a másikon pedig hófehér csúcslimuzinok és öltönyös boyok a szállodák portáján.
A sokféleség egyrészt inspiráló és izgalmas, másrészt zavarba ejtő és befogadhatatlan. Az ember észreveszi például magán, hogy sötétben megszaporázza a lépteit egy nagyrészt afro-amerikaiak lakta környéken és/vagy futballkocsmák közelében, automatikusan, és utána szégyelli magát, mert saját szemében előítéletesnek tűnik, pedig talán csak óvatos.

London egyébként igenis épít a sokféleségre, remek példa arra, hogyan lehet előnnyé és prosperálóvá tenni a multikulturalitást. Ez egyrészt kulturális dömpinget hoz, másrészt annak felismerését, hogy minden, de minden árusítható, beleértve a hagyományosnak mondható angol értékeket is. (Kedvenc példám a Shakespeare shop a Globe-ban, ahol egyedi szuveníreket lehet borsos áron venni, vagy a fent látható Vihar-idézet a Jubilee line-on a metróban.)

Idő kell mindehhez, az biztos. London (s)nem egynapos város.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése