2010. június 6., vasárnap

reverse

Hazajön, és feltartóztathatatlanul dől belőle a szó, mint egy gyerekből. A sérelmeiről, a bánatáról. Pont, mint egy gyerekből. Hogy ő nem csinált semmi rosszat, és hogy a világ tele van sumák emberekkel, miért pont ő, aki nem is az. Mert persze a kamaszkori sumákságot, amikor még semmit nem vallunk be magunkról a világnak, azt nem számítjuk ide. És hogy a világ szívtelen emberekkel is tele van. És hogy ez az egész igazságtalan. Hogy ő csak azt tette, amit helyesnek vélt. És hogy még kötelességtudata is van. Meg hogy jó lenne valahová tartozni, jó lenne, ha őt is vállalná már végre valaki, hiszen tényleg, nem tett semmi rosszat; nem lopott meg senkit, nem herdált el nagy pénzeket, nem hamisított. Csak természetéből, természetességéből adódóan hozott egy döntést, és azt vállalta. Mert nem szereti a hazugságot. Feszélyezi, ha állandóan óvatoskodni kell, figyelni a ki (nem) mondott szavakra, a mondatokra, titkolózni. Azt mondja, az őszintétlenség olyan, mint a vizes papíron gyorsan elterjedő tintapaca. Mindent összemaszatol, alig lehet lemosni.

A világ márpedig a sumákságot, a hazugságot igenli. "Amiről nem tudunk, az nem fáj", "Ha nem szólok róla, az még nem hazugság" - tartja a mondás is. Hát csak hadd fájjon.
Tehetetlenségében nem is a sumákságot igenlő világra dühös, hanem a világ összes sumákjára. És bár gyötrő, de tudja, hogy ő döntött helyesen.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése