2009. november 15., vasárnap

Szünet

Nem jönnek ki túl jól mostanában, a körülmények meg ő. Valahogy nem találják a közös pontot.

De a legnagyobb baj nem is ez, hanem hogy úgy látszik, lehetetlen alkotó energiává formálni a spleent.
Ez a spleen egyébként nem generalizált életfilozófia vagy hozzáállás. Ez tökéletesen átmeneti állapot, ő is tudja. Mégis hagyja magát - átmenetileg - lerántani az irónia pereméről bele a szótlan sűrűjébe.
--- 
Feleslegesnek érzem a beszédet ugyanis. Mintha egyfolytában és mindig csak a hülyeség folyna mindenhonnan. A felesleges szócséplés, az önismétlés, a meddő viták, a visszapattanó szólamok: mintha mindig minden nap és minden beszélgetés ugyanolyan lenne. Mintha nem lenne értelme belekezdeni a valóban elsőnek, utolsónak vagy egyetlennek szánt első mondatba, mert tudható, hogy az nem az első, de nem is az utolsó - a plebs ismétlésért hajrázik, kiprovokálja a folytatást. Jót derülnek a komolyan veendőn és sírnak a vicceken. Mindent félreértenek és semmit sem értenek, bárhogy is magyarázom. Bárhogy is magyarázom, csak magamból csinálok verklit, a megértés halvány reménysége, annak egy szikrányi szándéka sem mutatkozik.
 
Tiszta, egyvonalú hangokra vágyom most. Nyitott fülekre. És ha ez maga a csönd, akkor legyen.
Lassú, kimunkált mozdulatokra, bólintásokra. Eleganciára, finomságra, valódi, nem elvtelen előzékenységre.
És nagyon.
Kerülöm a szavakat, mert komorrá tesznek. Lehet mondani, hogy befelé fordulok vagy hogy a szeretet nélküliség, netán eltitkolt családi történetek szervezik a diskurzust... Hülyeség. 
Egyszerűen feleslegesnek érzem, hogy túl hangosan mondjak bármit is. És ilyenkor nincs szükség részvétre sem megerősítésre. A tiszta, egyvonalú hangokra és a nyitott fülekre van szükség. A kimunkált mozdulatokra, bólintásokra, eleganciára, finomságra, valódi, nem elvtelen előzékenységre. És nagyon.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése