2009. szeptember 16., szerda

Ősz (epigramma, eredetileg sírfelirat)

Szöveg: 
 
A nyárban az a legjobb, hogy van időnk egymásra.
Az őszben meg az a legrosszabb, hogy nincs.
 
Strukturalista elemzés:
 
A vers az epigramma kellékei közül csak a tömörítés költői eszközét használja, máskülönben nem hasonlít a klasszikus epigrammára (nincs hexameter, sem erkölcsi üzenet) - hangulatában és gondolatiságában inkább az elégiát idézi. A 'nyár' és az 'ősz' kitételek nyilván metaforák, utalhatnak az évszak által jelölt időszakra tágabb értelemben, esetleg a borús-derűs hangulatok ellentétre, stb.; ez a két pólus adja a művet szervező alapvető ellentétet. 
A másik kérdést az 'egymás' kölcsönös névmás veti fel, ami a lírai énen (beszélőn) kívül legalább egy másik szubjektum jelenlétét feltételezi. Ez az egyetlen szubjektum persze kitágítható és általánosítható; ugyanúgy utalhat az emberiségre, ahogy egy vagy több konkrét személyre is.
 
Pszichoanalitikus elemzés:
 
Egyértelmű, hogy a műben a szubjektum és az ő tudatalattija viszonyáról van szó. A nyár-ősz tipikus ellentéte kétfajta periódus váltakozására utalhat; egy olyasfajta bipolaritás, aminek itt, a műben csak a két véglete jelölt, a köztük lévő átmenet nem.
Az 'egymás' kölcsönös névmás a szubjektum különböző rétegeire utal: azaz a szöveg a tudat és/vagy a psziché egységességének vagy az egység hiányának váltakozó állapotait textualizálja.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése