2009. szeptember 18., péntek

A szolgáltatás jelenleg nem hozzáférhető

Teljesen ironikus dolog ebben a városban autómentes napot tartani (szept. 22.). Rendszeresen olvasom a freeblogon a biciklisták anyázását a Margit-híd kapcsán paralell a BKV anyázásával (és az autósok kontra-anyázásával).
Hát igen, ha az utak az ország vérkeringése, akkor itten mi komoly érelmeszesedésben szenvedünk. Nagyban és kicsiben egyaránt.
Én marha büszke lennék egyébként arra, hogy az iskolakezdés óta alig ültem autóba -- nem tagadom, hogy ez nem csupán a környezettudatosságomnak köszönhető, hanem a beiskoláztatás egyre növekvő költségeinek is. Busz, bringa. Ez van. Igen ám, csak hogy a biciklim másfél hét után defektet kapott a fincsi pécsi puklik és patkák miatt, a gyengécske csomagtartóm pedig nem bírta el a tudás terhét. Arról nem is beszélve, hogy a város teljesen alkalmatlan a biciklizésre, mert bár halomra lehet előzni a PKV Rt.-t és az autósokat, nincs rendes bicikliút meg sáv, de rendes járda sincs.
Szóval én mondom, ironikus ez az autómentes nap. Forgalmival ingyen utazhat plusz egy személy. Köszi. Örülj, paraszt, hogy a lezárt sávok mentén a reggeli hűs 24 fokban élvezheted, hogy három piros lámpa után jutsz túl a hídfelújításon. (A kétpúpú híd egyik púpjának a szembejövő sávja... a másik púp még hátravan... május óta csinálják.) Örülj, hogy a 15 perces utat 45 perc alatt teheted meg, és úgy nevelheted környezettudatossá (és autómentessé) a gyerekedet, hogy a buszok nem tudnak felkaptatni az emelkedőkön.
Nem mintha autóval jobb lenne, mert azzal is negyvenöt-ötven perc az út, a különbség tán annyi, hogy a három piros lámpát a saját kárpitodat koptatva viseled el. Motor beindít, leállít, beindít, fék. Busz kienged, beenged, anyázás, dudálás, ideg.
Stressz- és autómentes napok... Igen, alig várom a telet, mikor majd a buszokon nem lesz téli gumi (de az autón se!), és a három piros lámpát télikabátban, zárt ablakok mellett tűrjük, miközben zsörtölődő kisnyugdíjasok öldökölnek szempillantásukkal az ülőhelyért. Hogy aztán ne engedjék kinyitni az ülőhelyek melletti ablakokat. Mert nagy a huzat. Így aztán reggelente majd megérkezünk izzadtan és idegesen, hogy tanárhivatásunk teljes küldetéstudatával lelkesült tudást közvetítsünk az ifjúság irányába.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése