2012. június 6., szerda

Vizsga

Miközben A virágos katonát böngészem (bevallom, sosem olvastam) meg Ottlikot hallgatom audiókönyv formájában, azon gondolkodom, veszi-e bárki is a fáradságot vizsgáztatóként (rajtam kívül), hogy utánanézzen olyan témaköröknek, amikben annyira nincs otthon. Vagy amit már elfelejtett. Vagy amit utál.

Mert hogy a tétel összeállítóinak egyrészt gőzük sincs a kreativitásról, újítási szellem sincs bennük túl sok. Ha az az elv, hogy ragaszkodjunk a középiskolai tananyaghoz, akkor valakik nagyon ügyesek, hogy jut idejük mondjuk Gion Nándorra. Ha viszont az, hogy tanúbizonyságot szerezzünk a vizsgázó tájékozottságáról, naprakész ismereteiről meg irodalmi tudásáról, akkor igazán láthatnának tovább az orruknál meg a jól bevált paneleknél.

Ahogy a bizottságot elnéztem, nyilván senkiről nem fog olyasmi kiderülni, hogy esetleg nincs képben annyira a Puszták népével kapcsolatban vagy hogy nem a kedvenc költője Kányádi Sándor. Sőt, fellengzősen pislognak majd, ha -- pechükre -- a vizsgázó olyan tételt húz, amiről ők sincsenek annyira meggyőződve.
Ezt az anomáliát egyébként a hivatal az idén úgy igyekszik kiküszöböltetni, hogy vastaggal kiemelve kaptuk ukázként azt, hogy a vizsgázót nem szabad faggatni. Legfeljebb ha megakad vagy nagy hülyeségeket mond. Mondjuk nem tudom, akkor miért kell ún. kérdező tanár. Ráadásul gyanítom, emögé remekül el lehet majd bújni félig tudatlan kérdezőként is. Igen, tudatlan, de legalább is tájékozatlan, mármint legalábbis ami azt a szempontot illeti -- idén szintén írásos ukáz, nem szó szerint idézem -- hogy az objektív, tényszerű tudást kell nézni, nem pedig az emberi-kreatív-egyéniség-személyiségbeli jegyeket vagy az információk megfelelő alkalmazását. Lexikalizálódunk, hála Rózsáéknak.
Persze hülyeség ilyeneket mondani, hiszen az egyeztető értekezleten világosan kiderült, hogy csak én vagyok olyan bátor az egész városban, hogy benyomuljak egy belterjes középkorú társaságba, akik, ha máshonnan nem is, már mindent tudnak az (urambocsá') előző évek feleleteiből vagy Kötelezők Röviden örökbecsű sorozatból.

Kíváncsian várom, van-e valami objektív megoldókulcs, amiben benne foglaltatik az a tudásminimum, amit majd elvárnak ezek a nőcik (vagy amit el kell, hogy várjunk), a tételbontás csak aznap reggel lesz. (Angolos bizottsági tagoktól hallottam, hogy korábbi években volt egyszer egy olyan szó, amit sem a vizsgázó, sem a háromtagú bizottság nem tudott lefordítani...)

Én mindenesetre frissítek és készülök, tán többet is, mint némelyik delikvens. Lehet példát venni rólam.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése