2012. március 13., kedd

a többi néma

Tudni vélem, mi okozza a blognihilt, ami persze viszonylagos, hiszen vannak örökké csevegő bloggerek, akik a telefonkönyvből is tudnak bejegyzést írni. De idő közben sokan elhallgattak, nekem speciel legjobban a drc szokott hiányozni. Lehet, hogy rosszul látom és/vagy nem figyelek eléggé, de mintha megszűnt volna az a sokszínű és nyitott intellektuális pezsgés, ami a blogszférát jellemezte általában. Maradtak a politikai bloggerek, de az ember úgy van velük már, mint a hírportálokkal: ha nem akar teljesen elkeseredni, inkább nem olvassa el őket.

Én is kevesebbet írok, aminek az oka azt hiszem az, hogy nem akarok panaszkodni. Nem akarok ego-posztolni arról, hogy mennyit emelkedett a tej ára, meg hogy megint miket szemétkedett a főnököm, hogy nem tudom, minek örüljek. Hogy kétségbe ejt az áremelkedés, a NAT, a munkahiány, a felsőoktatás helyzete, vagy hogy a múltkor, amikor hazajöttem a boltból, konkrétan sírógörcsöt kaptam.
Pedig tudom, hogy nem nekünk a legrosszabb. Nem vagyunk nagyon eladósodva, van tető a fejünk fölött, viszonylag csekély mínuszokat produkálunk a hó végére, a hiteleinket szépen törlesztgetjük, maximum azt kell olykor megideologizálni, hogy miért nem tudunk megvenni valamit, vagy hogy miért nem tudunk elmenni évek óta sehova, hogy miért örökölt cuccokban járunk, hogy miért nem tankolunk, stb.

A környezetemben is teljes elkeseredettséget tapasztalok, ami cseppet sem dob fel. Fogalmam sincs mi a módja, illetve azt hiszem néha, hogy emberfeletti kreativitást igényel időnként az, hogy az ember örömöt találjon a hétköznapokban, amikor minden, de minden ellene dolgozik. Mert végső soron, akármennyire romantikusak is vagyunk lelkünkben, mindenfajta boldogságérzet a biztonságérzetből fakad. (Kivéve persze a szerelem, de arról most nem fogok írni.)
És már azt sem hiszem, hogy a gyerekek boldogok, mert pontosan érzékelik a felnőttek perspektívátlanságát, és vagy átcsapnak vad lázadásba, vagy pedig szívszorítóan empatikusak. Ember és tanár legyen a talpán, aki kezelni tudja ezeket. És ember legyen a talpán, akinek az optimizmusa és a lelki ereje generál annyi energiát, hogy klaviatúrát ragadjon.
Azt mondják, az embernek segít, ha kiírja magából, mik bosszantják vagy bántják. Én hétről hétre rengeteg ilyesmit halmozok fel, aztán nem írom meg őket. Például:

Aggaszt, hogy miből fogok elmenni a tesóm esküvőjére augusztusban, megfordult a fejemben, hogy hitelt veszek fel, esetleg egyedül megyek (azt könnyebb kigazdálkodni, meg amúgy is problémamentesebb). Ezt eddig bizonyára azért nem írtam le, mert bizonyára nem nagy probléma, aztán meg úgyis lesz valahogy, ráadásul még sokára is lesz.

Utálom, hogy folyton koncentrálnom kell a boltban, mit veszek, hogy a lehető legolcsóbb, de a még tűrhető minőség kategóriájába tartozzon, hogy például a múltkor otthagytam valami akciós izét, mert valami mást kellett vennem helyette: és hogy egyáltalán, az alapvető szükségletek felemésztik az örömöt.


Elszomorít, hogy semmi sikerélményem nincs a munkámban szinte, mert jobb esetben fegyelmezett érdektelenséggel találkozom (azaz kussolnak), rosszabb esetben üvöltöznek, és a másik orrából folyó takony is érdekesebb, mint hogy én éppen fejen állok az óra közepén például. Pedig ha ez működne például, akkor az sem érdekelne, hogy a társadalmi megbecsülés, a fizetés, meg a többi.
A hétvégén komolya lelkiismeret-furdalást kezdtem érezni amiatt, hogy nem vállaltam el a tanfolyamot az ezer forintos óradíjjal, mert, bár szart se keresnék, de legalább azt érezném, hogy teszek valamit. Így meg csak ülök itthon minden délután, és a gombóc a torkomban arra predesztinál, hogy semmi értelmeset ne csináljak.


És ami a legjobban bosszant, az a munkahelyemen uralkodó légkör, ami tökéletesen leképezi a nagypolitikát kicsiben: hozzá nem értés, kapkodás koncepciótlan döntések, látszatra játszás, erőfitogtatás. Ma például egy komplett iskolatanulmányozó team szállt meg minket, akik a töri szakos kollégákat akarták meginterjúvolni 45 percben - ám erről a vezetőség elfelejtette őket értesíteni. Párdon, a vezető, már ez nálunk egyszemélyi. Aki szerint az, hogy a tantestület nem akar több napos kirándulást vállalni az idén, háromnegyed részben "csak hiszti".
És aki (eddig úgy tűnik) nem engedett el a két napos szakmai konferenciára,     mert szerinte okvetlenül ott kell lennem a végzősök fél órás záró értekezletén. Egyszerűen nem tudom még, mit csináljak, egy két napos programnak csak akkor van értelme, ha az ember végig ott van. Meg különben is. És aki mostantól elvárja, hogy az ember már a szándékairól is referáljon neki. Gondolatrendőrség, nagy testvér.
Lenne még, de időközben elment a kedvem, ahogy mindig szokott.

Tudnék persze örömöket is sorolni: hosszú hétvége, napsütés, miegymás.
És akkor most választanom kéne, miről írok posztot, a pillangókról vagy a valóságról.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése