2010. október 7., csütörtök

The Kid

Bírom a kölyköt. Ha rossz napom van, de neki jó, akkor mindig sikerül feldobnia, mert tíz perces séta alatt elmeséli a fél univerzumot. Persze ha rossz napja van (pláne, ha nekem is), akkor égszakadás-földindulás. Érzelmeiben indulatos, heves. Rapszodikus. Később a lányok majd azt mondják rá, szenvedélyes.

Az új iskola óta még újra kreatív is, ez örömteli, mert lassan-lassan már kezdett unalmas fráterré változni. Az a sörhasat növesztő távirányítót a kezéhez tapasztó fajta, csak kiskorúban. Már második nap átvették a művészeti tagozatra, szerintem nem a kiemelkedő képzőművészeti képességei miatt, hanem mert meglátták benne a humánumot és az alkotóerőt, az emberséget, a szívet; azt, hogy jó és fontos a jelenléte. Azóta agyagozik, rajzol, színez, vág, fúr-farag, ötletel. Az egész élete egy nagy ötletelés. Nem didaktika, nem tanulás, nem agytömködés, azt ki nem állhatja. Még olvasni sem szeret igazán. A mások által teremtett világok másodlagosak, unalmasak. Az kell, amit ő alkot meg. Az a legjobb.

Új barátja is van, Bálint, aki gyerekszínész a Sziporkában. A múltkor dalt komponáltak az udvaron ketten, amikor is a lányok megzavarták őket. Basztatták őket, na. Hát elküldte őket ékes magyar nyelven vissza a szülőanyjukba. A tanítónéni persze lehidalt, a szidalom megfogant, az iskolában híre ment, hogy milyen "szakszókincse" van; de ő beelőzött itthon. Kérte nagyon, hogy ne haragudjak, hogy csúnyán beszélt, hiszen a lányok megzavarták az ihletet. Megbocsátottam. Másnap hangszereket vitt, hogy felfejlesszék a dalt - amit azóta sem hallottam.

Máskor suszti (=suszterbogár) kórházat csináltak a Bálinttal az udvaron. Odahordták a beteg bogarakat, majd becsukták a szemüket, és két nagy kő között halálra passzírozták őket. Hogy ne szenvedjenek. Gyorsan, fájdalommentesen. Eutanázia junior. Egészséges és élő bogarakat nem bántottak. A kórházat be is rendezték falevelekkel meg minden. A legfőbb páciens egy (még kimondani is borzalom) beteg darázs volt.

Ismét tervezgeti a jövőt. Bár a nyáron kissé elvadult, most három hete megint fű-fa-bogár-virág-madár jóbarátja. Kiskutyát és kiscicát majd kölyök állapotban egyszerre vásárol, pont olyan fizimiskával, mint rég elgyászolt kedvenceink, hogy őrizze az emléküket. És a kicsik majd együtt nevelkednek, s barátok lesznek.
A szolfézst utálja, a furulyát szereti, s nemsokára zongorát veszünk, ezt alig várja. Többek közt azért, hogy majd megtanítsa a cicát (is) zongorázni. És nyilván, hogy újabb dalokat komponáljon, bele a világba.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése