2009. október 25., vasárnap

Csillaghullás - meteoreső

Rájöttem, hogy mi idegesít a legeslegjobban ebben a Csillag születik (honlapra nem futja, úgy tűnik) című legújabb kereskedelmi borzalomban. Ez a dolog tulajdonképpen már az első szériában is idegesített, de azt még végignéztem, mert mindig adok egy esélyt az olyasfajta műsoroknak, amikről megvan az az illúzióm, legalább periférikusan érinthetik a kultúrát.
 
De ez a második széria már a hipergagyi kategória. És egyszerűen nem értem, miért nem küldik el a különféle médiafelületeken a francba az egész kitalálmányt. Nem értem, hogy egyes irományok miért szépelegnek, bratyiznak, meg "ó, nem olyan rossz ez"-elnek, mint például ez itt, amikor az egész műsorban már egy szikra gondolat sincs. Állítólag a nézettségi mutatóik is szarok. Ami nem is csoda, hiszen Gyevos meg én sem nézzük, pedig mindketten erősen tehetségkutatóműsor-pártiak vagyunk.
 
Szóval nem csak az bosszantó, hogy ezt a műsort tehetségkutatónak titulálják és hogy ostoba pojácák vezetik vagy hogy borzalmas a zsűri. A színészszakmára nézve egyébként egyenesen felháborítónak tartom, hogy olyan emberek képviselik az előadóművészeteknek ezt az ágát, akikben egy szikra hitelesség sincs. Komolyan mondom, a színházi emberek nevében ég bőr a képemről, amikor Oroszlán Szonját látom, akár szimplán magától hülye, akár csak csinálja a műsort -- ha csinálja is, rosszul csinálja. Azt sem értem, hogy ha karakán nőt keres ez a csatorna, vajon miért mindig a "Hernádi művésznőt" képes csak megtalálni, aki szerintük tökös is, Hernádi is, művésznő is, holott évtizedek óta semmit nem csinál, csak húzogatja a szemöldökét, hangját mélyítve mórikál, és már csak a Gálvölgyiék kollegialitása tartja számon nagy színésznőként.
         Az írni-olvasni tudók nevében is ég a bőr a képemről, mert azt kell látnom, hogy véleményezést helyett nyimmegés-nyammogás, ködösítés, szemforgatás, homályos ködölés zajlik zsűrizés címén. Vagy gondolkodás címén. Miért is lenne bárki, bárkivel, bármilyen fórumon értelmesen kritikus, ha az ilyesfajta műsorokban egyszerűen észrevehetetlen és elhomályosult a 'véleménynyilvánítás', mint kommunikációs forma. 
        Na de mondom, nem ez bosszant a legjobban. Hagyjuk most azt is, hogy a kereskedelmi tévék minőséginek kikiáltott műsorai már-már annyira vállalhatatlanul szarok, hogy lassan kiköttetem az említett csatornákat, és csak a Paprika Tv-t meg a Travel Channelt tartom meg. Az sem érdekel különösebben, hogy a nevezők közül többen állítólag már régebb óta ismert előadók. Én nem ismerem őket, tehát mindegy.
 
Amit nem bírok elviselni és egyben mérhetetlenül irritáló és unalmas is, az az, hogy ez a műsor ízlésformáló akar lenni. Ez a műsor megpróbálja megszabni nekem, hogy milyen előadókat és produkciókat tartsak jónak, érdekesnek, izgalmasnak, kifizetődőnek vagy profinak. Ez konkrétan úgy néz ki, hogy a beválogatott produkciók 99%-ban ugyanaz, mint az ezelőtti szériában. Itt van az akrobatapár, a Király Linda-hangú énekeslány, a Király Viktor-hangú énekesfiú, a vicces és profi táncosok, a népiest a populárissal ötvözők, a rapperduó, a szájdobos meg az összes többi. És mindegyik hű de nagyon hűha. Mindegyiknek megköszönik, hogy eredeti és fantasztikus adottságaikkal idejöttek, és enyhítették a dilettánsok láttán érzett felháborodással vegyes kínos röhögőgörcsöt. Mindegyiknek elmondják, milyen istenáldotta tehetség, és de remek, hogy nekünk, magyaroknak, megint lesznek csillagaink. (Hogy ezeket a mondatokat miért kell látványos szájtátással, áll-leejtéssel, szemkerekítéssel mindig ugyanúgy illusztrálni, fogalmam sincs.) "Be vagyok oltja jófejség ellen" -- mondja Fáy Miklós, és kiszór egy kisfickót, de közben meg beválasztja a rúdtáncosnőt, és mellesleg annyira jófej és annyi itt a jófej, hogy az már nekem fáj. Hogy ő a megmondóember? Röhögnöm kell. A modortalan nemetmondás és eszetlen pirosgomb-nyomkodás nem tökösség, hanem nagyon szánalmasan átlátszó pózőrség.
 
Pedig hát egy fenét. Ezek a fiatalok már megint ugyanazok. Ők azok, akik végignézték az előző műsorban szereplőket, és szépen leutánozzák, amit azok csináltak, ahogy ők is leutánozták a korábbiakat. Sehol egy hiteles ember, egy mozdulat, egy arc. És senkit nem is érdekel, hogy hogy hívják Lajcsit meg Marcsit, lényeg, hogy olyan hangja legyen, mint a Tóth Verának. Mert az már úgyis bejött. Senki nem mondja meg nekik sem most, sem később, hogy bazmeg, ne legyél te Tóth Vera, legyél te Marcsi, még akkor is, ha Marcsiként messzire sodor az őszi szél.
 
Az eredmény dögunalom. És az egészen még az sem segít, hogy mindenki kurvára lelkesedik, hogy mindez mennyire döbbenetesen jó. Azt hiszik, hogy ettől majd én is lelkesedek, és jól beveszem, hogy a mi országunkban tényleg mennyi rejtett tehetség van. 
 
Tiltakozom. Még akkor is, ha soha többet nem kívánom ezt a műsort nézni. Unom, hogy hülyének néznek mint nézőt, mint befogadót, mint kultúrafogyasztót, mint művészetélvezőt. Fáraszt már, hogy mindig mindenhol mindenki a beolvadást választja a kiválás helyett. Felháborít, hogy az életet épp hogy elkezdő fiatalokkal hitetik el, hogy EZ a művészet.
 
Nem kell nekünk több tehetségkutató. A tehetségek jobban járnak, ha otthon maradnak.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése