2007. augusztus 21., kedd

kompánia...

Kíváncsi vagyok erre az új műsorra, aminek A társulat a címe. Egyrészről úgy tűnik, hogy az M1 egy a királyi tévére adaptált (kissé nemzeti) Megasztárt akar létrehozni, csak nagyon törekednek arra, hogy láthatóan, hallhatóan, érezhetően jobban kultúraszagú legyen a dolog. Színházira, színházasra vették a figurát (ld. a műsor címe) - hát majd meglátjuk.
Tetszik a zsűri, mármint az összetétele... Szikora, Alföldi, Szulák... [Azon gondolkodtunk, hogy ha már a Megasztár kilőtte Somát, tényleg, ki is lehetne az a magyar énekesnő (aki ráadásul színpadérzékeny is), aki zsűrizhetne egy ilyen helyen... de csak Cserháti jutott eszembe (múlt idő), meg néhány dzsesszénekesnő. (És akkor leesett, hogy tényleg, ebben az országban nincs egy középkorú - azaz nem tinisztár - zeneileg megbízható, sokoldalú énekesnő... esetleg Keresztes Ildikó? na majd legközelebb.)]
Szóval jó a zsűri, ott van Alföldi, aki szerintem valami Novákpéter féle figura szándékozik lenni a műsorban... CSAK AZT SAJNÁLOM, hogy nem ő van a rendező szerepben... mert valamiért az az érzésem, hogy Szikora János egy rémségesen unalmas, a kliséktől nem sokban eltérő előadást fog végül létrehozni - ahogy azt Az ember tragédiája esetében is tette. Mármint színészileg. Azt ugyanis nem vitatom, hogy a műsor (meg esetleg más források is) hoz(nak) majd annyi bevételt, hogy technikailag egy tökéletes, és tökéletesen "megreformált" produkció jöhet létre. Szikora az a típusú rendező, aki önmagát akarja megvalósítani, és látszólag meglehetősen önkényesen telepszik a társulatra. Ezen kívül nagyon erősen apellál az eredetire, meg is hívták a Szörényi-Bródy párost, hogy mi hogy volt.... (Színházban szerintem nincs olyan, hogy eredeti és első... önállónak kell lenni, különben nem érdekes az egész.) Ebből a mínusz egyedik adásból pl. kiderült, hogy a válogatásnál az az egyik szempont, hogy a jelölt mennyire képes majd alkalmazkodni a rendező elképzeléseihez.
Ahogy Az ember tragédiája előadásra visszaemlékszem (írtam is róla), a legnagyobb bajom az volt, hogy a rendező fantazmagóriái (értsd: technikai elképzelései) teljesen elnyomták a hús-vér játékot. A színészt. Hát, olyan, mintha itt is ez készülődne... A másik párhuzam pedig, amit fel véltem fedezni az az, hogy ha jól sejtem, ez egy dokumentált színházi próbafolyamat lesz. Azaz kamerák furakodnak majd az intim színházi próbatérbe. Olyan lesz az egész, mint egy peep show.
Szegeden évekkel ezelőtt volt egy próbálkozás, amiben a színház az egyetemmel karöltve valóságshow-szerűen próbálta volna dokumentálni egy előadás elkészültét. Alföldi, mint rendező nemet mondott erre. A projekt végül egy Arthur Miller-darabot dolgozott fel, el is kezdődtek a munkák, de végül az egész megbukott, mert senkit nem érdekelt az Internetes színházi kandi kamera. (A site fórumán, ha jól emlékszem, egyedül vitatkoztam kb. egy hétig egy párbeszédet generáló "nick"-kel... a projekt vezetője és eszmei szerzője volt az...)
No mindegy, ez az egész persze másról szól... ez egy tévéműsor, és biztos vagyok benne, hogy nagyon szórakoztató lesz. Abban is biztos vagyok, hogy egyike lesz az M1 legsikeresebb és legközönségcsalogatóbb vállalkozásainak. (És hogy sokat fogok röhögni sörrel a kezemben a tévé előtt...)
Ami még a zsűrit illeti, csak azt sajnálom, hogy egyelőre csak Alföldi tűnik egy kicsit is tökösnek... és hogy az egyetlen női tag, aki ugyan szintén bögyös-faros - hogy búlvárkodjak is kicsit - sem előadói, sem énekesi, sem emberi szempontból nem olyan karakán, mint a göndör hajú a másik csatornán. De ne legyen igazam... Hajrá. Várom. Fun. :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése